Aktivnosti

Bowen tehnika Niš

Šta je Bowen tehnika?

Bowen tehnika je holistički terapijski pristup koji se bazira na teoriji da, kada čovek dostigne stanje opuštenosti i kada je u totalnoj relaksaciji, u telu se uključuje process samoiscelivanja.

Ova tehnika uključuje nežne, male, ali vrlo precizne pokrete koji stimulišu telo da se probudi “unutrašnji doktor” koji tačno zna gde se nalazi uzrok problema.

Bowen je komplementarna metoda, ne samo da ne ometa, nego i pomaže klasično medicinsko lečenje. Može da se sprovodi i samostalno kao vid preventive za očuvanje zdravlja.

Znamo da mnogobrojni spoljašnji faktori (nepravilna ishrana, zagađivači iz spoljasnje sredine, stres…) loše utiču na naše zdravlje, dovodeći do disbalansa i raznih funkcionalnih poremećaja. Bowen tehnika vraća telo u stanje ravnoteže i harmonije i pri tome se aktiviraju urođjeni procesi regeneracije čime se utiče na popravljanje opšteg zdravstvenog stanja.

Ovu tehniku razvio je davne 1950. godine Thomas Ambrose Bowen u Australiji.

Danas se Bowen tehnika primenjuje u preko 30 zemalja sveta, a u Australiji i Velikoj Britaniji je uključena u sistem zdravstvenog osiguranja.

Kako Bowen deluje?

Delovanje na ANS (Autonomni nervni sistem) – ovaj sistem kontrolise 80 % telesnih funkcija tela kao što su srčani rad, disanje, perifernu cirkulaciju, gastrointestinalne, endokrine, reproduktivne funkcije… i deli se na simpatički i parasimpatički.

U stanju bilo koje traume i stresa dolazi do prevelike simpatičke stimulacije  i dok god se organizam nalazi u takvom stanju ne mogu se pokrenuti mehanizmi samoregulacije pa samim tim ne može doći ni do iscelenja.  Bowen pokretima postižemo dominaciju parasimpatikusa, telo se dovodi u stanje opuštenosti i samim tim se inicira proces iscelenja i vracanja u prvobitno stanje.

Delovanje na proprioreceptore– oni se nalaze na završecima perifernih nervnih vlakana i imaju zadatak da šalju informaciju CNS-u o stanju mišića i tetiva. Bowen pokreti se najčešće rade na pripojima i trbuhu mišića i na taj način stimulišu receptore, stimulišući na taj način i odgovor Centralnog nervnog sistema što će dovesti do opuštanja mišića ili tetiva koji su bili u tenziji.

Delovanje na fasciju – fascija je vezivna opna koja obavija mišiće i organe. U normalnom stanju ona je relaksirana i ima sposobnost istezanja. Kada je traumirana, ona postaje tvrda, dehidrirana pa se samim tim i skraćuje. Bowen pokreti deluju na nju i dovode do poboljšanja u posturi i pokretljivosti te do veće fleksibilnosti mišića koji su obuhvaćeni restrikcijom fascije.

Uporedo sa oslobađanjem restrikcije, dolazi i do oslobađanja emocija, jer se veruje da se u fasciji skladište sećanja o fizičkim i emotivnim traumama.

Stimulacija limfne drenaže – nju stimuliše dominacija parasimpatikusa i na taj način se inicira i proces detoksikacije.

Delovanje na akupunkturne tačke i meridijane – što dovodi do opuštanja, smanjenja bola, poboljšanja sna, pojačava se odbranbeni sistem. Izaziva se lucenje endorfina, našeg unutrašnjeg sredstva za smirenje.

Kako se izvodi tretman?

Tretman se izvodi u ležećem položaju, a po potrebi u sedećem ili stojećem.

Pokreti se izvode na goloj koži ili preko lagane odeće. Pokreti su vrlo nežni i rade se najčešće na mišića, tetivama, preko fascije. Impuls koji smo poslali ne deluje samo na mestu izvođenja, već se on prenosi kroz celo telo.

Tehnika je veoma jedinstvena, jer nakon nekoliko pokreta, terapeut pravi pauzu od par minuta, ostavljajući klijenta samog kako bi dali telu vremena da integriše informacije i da se relaksira. Sam tretman traje od 15-45 minuta u zavisnosti od procedura koje se rade tog dana. Sledeći tretman radi se za 7-10 dana. Koliko je tretmana potrebno zavisi od samog problema.

Kontraindikacije za Bowen terapiju ne postoje, može da se radii  novorođenim bebama, trudnicama i starim osobama.

Kod kojih stanja može pomoći?

-bol u vratu, leđjima, lumboishialgija

-problemi sa ramenima (zamrznuto rame), laktom i zglobom šake

-glavobolje i migrene

-facijalna paraliza, Belova paraliza

-problemi sa usima i temporomandibularnim zglobom

-alergije, respiratorni problem

-digestivni problemi

-problemi sa bubrezima i bešikom

-bol u preponama, iskošenost karlice

-problemi sa kolenima i stopalima, čukljevi

-neuroloski poremećaji, problem sa pokretljivošću

-sportske i druge povrede

-PMS, disfunkcije respiratornih organa

-stres, nesanica

-sindrom hroničnog umora

– i mnogo toga

Bowen terapija efikasno omogućava relaksaciju nervnog sistema i mišića, smanjuje negativni uticaj stresa, smanjuje bol i tegobe i utiče na veću pokretljivost zglobova.

Preporučuje se ne samo onima koji imaju problem, već i onima koji ga nemaju, jer na taj način deluju preventivno na čuvanju svog zdravlja, a pre svega održavanju harmonije i balansa.

Naše udruženje se nalazi u Nišu, te ako želite da razmenimo saznanja iz oblasti Bowen terapija, kontaktirajte nas!

U Nišu,
Janaur 2018

Preporuka
  • Ocena:
5

Siže:

Ako imate dodatnih pitanja o Bowen tehnici kontaktirajte nas na 069/4433263. Mi smo u Nišu.

Sending
User Review
5 (2 votes)
Iz centra srca

Iz centra srca

Danas ne brinem! Očekujem sve najbolje!
Danas se ne ljutim! Radujem se svemu!
Danas zahvaljujem na svemu! Danas radim predano i na sebi!
Danas sam predusretljiva i ljubazna prema svima!

Ostavi komentar

Klikni za komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pratite nas i na Fejsbuku